Vizualizare mesaje fără răspuns
Vizualizare subiecte active
Acum este Vin Apr 19, 2024 5:11 am



Autor Mesaj
Larra
Mesaj  Subiectul mesajului: Re: Oraşul meu e mai frumos  |  Scris: Joi Iun 03, 2010 10:44 pm
Superb. Frumoasa idee, Kprice. Postez fara imagini pentru ca nu ma mandresc cu orasul natal, m-am nascut prea tarziu sa o mai pot face. A devenit o combinatie hidoasa de arhitectura veche si prea putin apreciata si cladiri noi fara pic de gust (puse una langa alta)...Trist dar asta este.

Anyway, frumoasa initiativa :clap2:


Sus
Larra
Mesaj  Subiectul mesajului: Re: Oraşul meu e mai frumos  |  Scris: Vin Iun 04, 2010 6:36 am
Daca te referi la Cazinou te anunt ca a ajuns intr- paragina de neimaginat. cad bucati din el :sadangel: Si in aceeasi situatie se afla toate cladirile din peninsula, din partea veche a orasului. Daca am timp fac niste poze.


Sus
Nebuna
Mesaj  Subiectul mesajului: Re: Oraşul meu e mai frumos  |  Scris: Vin Iun 04, 2010 7:30 am
STRADA SFORII
Coborând din Poarta Schei aproximativ 100 m, pe partea dreaptă, se ajunge la cea mai îngustă stradă din estul Europei, strada SFORII. Datează de la începutul sec. al XIII-lea, fiind singura stradă din oraş ai cărei pereţi pot fi atinşi cu ambele braţe ân acelaşi timp, ea are 1.32 m laţime şi 83 m lungime. Recent a fost restaurată şi redată circuitului turistic.
Imagine

Biserica Neagră este cel mai impozant monument creat de către saşii ardeleni. Construcţia ei a fost începută în stil gotic sub prim-preotul Thomas Sander în anul 1383 pe locul unei biserici din prima jumătate a secolului al XIII-lea. În mare parte terminată, biserica a suferit distrugeri serioase în timpul primei invazii turceşti în anul 1421. Până în anul 1477 construcţia s-a încheiat şi biserica a fost sfinţita, hramul ei fiind Sfânta Fecioară.
Imagine

Turnul Alb
Construit între anii 1460 şi 1494, Turnul Alb impresionează şi astăzi prin masivitatea şi zvelteţea liniilor sale arhitectonice. Rezumând arhitectura sa în date putem spune: plan semicircular deschis; peste 30 m diferenţă de nivel faţă de zidurile oraşului; înălţime: 20 m spre oraş şi 18 m înspre deal; zidurile au la bază 4 m, iar diametrul turnului măsoară 19 m. De-a lungul zidurilor sale, turnul prezintă metereze, guri pentru smoală şi balcoane susţinute de console cioplite în piatră. Aflându-se la 59 m depărtare de zidul cetăţii, turnul comunica cu aceasta printr-un pod mobil ce făcea legătura între turn şi Bastionul Graft. Avea vedere spre Blumăna şi, cu cele 5 etaje ale sale, era cel mai ridicat punct de fortificaţie din Braşov. În interiorul turnului s-a păstrat coşul de fum de deasupra unei vetre, care putea servi şi pentru încălzirea paznicilor şi a apărătorilor - breslaşi cositorari şi arămari. În 1678, breasla cositorilor a răscumpărat obligaţia de apărare a turnului, numărul meşterilor fiind scăzut. Cu ocazia marelui incendiu din 21 aprilie 1689, focul dus de un vânt puternic a cuprins şi Turnul Alb, care a ars, fiind renovat de abia în 1723. Alte acţiuni de restaurare au fost efectuate în 1902, 1974, 2002 şi 2005 - 2006. Astăzi deţine un punct muzeal.
Imagine

şi..

Turnul Negru
A fost construit în 1494, pe Dealul Straja, în dreptul Bastionului Fierarilor. Turnul este aşezat pe o stâncă şi ocupă o suprafaţă de 50 mp. Iniţial avea o înalţime de 11m, dispunea de trei galerii etajate cu trei rânduri de guri pentru atac şi de un sistem de legătura cu cetatea. Turnul Negru, ca şi Turnul Alb, a fost construit pentru a împiedica instalarea inamicului pe Dealul Straja de unde acesta ar fi putut ataca cu mai multă uşurinţă cetatea. Astăzi în incinta turnului se afla un muzeu.
Imagine

Momentan atat. :)


Sus
OZapacita
Mesaj  Subiectul mesajului: Re: Oraşul meu e mai frumos  |  Scris: Vin Iun 04, 2010 2:05 pm
Biserica Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului"
Cladirea a fost ridicata in anul 1892, in stil neogotic. Hramul acesteia este "Adormirea Maicii Domnului". Initial ritul practicat era cel greco-catolic, dar dupa interzicera greco-catolicismului, de catre autoritatile comuniste, biserica a intrat in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane. Pictura icoanelor din interior si a celora de pe iconostas sunt realizate de marele pictor maramuresan Traian Biltiu Dancus.
Biserica este de tip sala, cu un turn clopotnita la intrare, care vizibil a fost construit la dimennsiuni mai mici decat a fost proiectat. Deasupra accesului principal (in forma de arc ogival), se afla o fereastra circulara care doreste a ne aduce aminte de rozetele gotice.
In anii 2000 biseria a fost supusa unor restaurari, inclusiv pictura.
Imagine

Cimitirul evreiesc – e chiar pe strada mea.
Un zid masiv si inalt de piatra, apara ramasitele comunitatii evreiesti, atat de numeroasa, in Sighet, inaintea celui de-al Doilea Razaboi Mondial.
Aici se pot gasi cripte si morminte ale rabinilor care au slujit in oras, a oamenilor de vaza, sau a cetatenilor simplii. Toate acestea macinate de timp si vreme.
Una din cele mai importante monumente din cimitir este "Monumentul sapunului", in memoria celor exterminati in lagarele naziste.
Imagine

Templul Vijniter Klau (sinagoga)
Comunitatea israelita din Sighet isi are originile inca de la inceputul secolului al XVII-lea. In 1780 se construieste prima sinagoga cu acordul Imparatului Josef al II-lea. Comunitatea se dezvolta si evreii ajung aproape majoritari in Sighet inainte de al doi-lea razboi mondial, si anume 11.026 (46,5%) în 1920 si 10.600 (38,9%) în 1930.
Azi doar cateva familii au mai ramas in oras. Acelasi lucru sa intamplat si cu templele, sinagogile si casele de rugaciuni ale acestora. Astfel din cele: doua temple, sase sinagogi si treisprezece case de rugaciune, a mai ramas in picioare numai Templul Vijniter Klau, construit in 1885 si refacut, reparat si restaurat în anii 1936, 1950, 1970 si 1981
Imagine

Biserica ortodoxa ucraineana
Biserica este construita intre anii 1791-1807, cu hramul "Inaltarea Sfiintei Cruci", ea a fost inaltata pe locul unei biserici de lemn. Initial si aceasta biserica a fost de rit greco-catolic, dar acum aceasta apartine Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
Biserica ar putea fi incadrata intr-un stil baroc, destul de modest, dupa forma fatadei principale, acoperirea cu bulb a turlei de la intrare. Mai sunt prezente si elemente neocasice: pritvorul de la intrare, frontonul triunghiular de peste intrare).
Este o biserica sala cu un turn clopotnita deasupra intrarii. Pictura interioara originala de factura occidentala a fost inlocuita, in ultimii ani, cu una orientala, adecvata noului rit.
Imagine

Biserica romano-catolica
Dupa ocuparea Transilvaniei, de catre Imperiul Habsburgic (1699), religia catolica va icepe sa se dezvolte (dupa ce s-a aflat in regres din sec al XVI-lea, datorita Reformei). Astfel primi calugari catoloci care vin periodic la Sighet (din 1717) apartin ordinului minorit din Baia Mare. Acestia se stabilesc in oras in 1930, si incep sa puna bazele unei comunitati catolice, care va creste numeric de-a lungul timpului. Pe 28 martie 1736 se sfiinteste piatra de temelie a bisericii. Aceasta va fi inchinata lui Sf. Carol Boromeul. Din 31 octombrie 1783 calugarii piaristi intra in posesia bisericii, ea ramanand pana in ziua de azi in proprietatea acestora.
Imagine

Biserica reformata
Biserica reformata este una din cele mai interesante si mai controverste subiecte ale fondului construit sighetean. Aceasta ese inpropriu considerata cea mai veche cladire din oras. Corect ar fi sa spunem, ca ea contine cel mai vechi element construit din Sighet, si anume partea inferioara a turnului clopotnita. Biserica suferind numeroase modificari, adaugiri si reconstructii de de-a-lungul timpului. Actuala infatisare datand din anul 1892.
Dupa unii, secolul XI-XII ar trebui considerat ca fiind punctul de plecare al acestei cladiri, cu o biserica atribuita anilor 1050-1150 si stilului romanic, peste care a fost construita o biserica in secolul al XIV-lea, in stil gotic. Unii i-au atribuit primei constructii chiar ritul ortodox. Aceste elemente nefiind probate cu documente sau sapaturi arheologice raman la nivel de supozitii. Biserica reformata de astazi, a fost finalizata in anul 1892, iar ultimele modificari ale turnului au fost aduse in anul 1931.
Imagine
Deocamdata atat.


Sus
Redmax
Mesaj  Subiectul mesajului: Re: Oraşul meu e mai frumos  |  Scris: Vin Iun 04, 2010 4:08 pm
PFFF, Kprice, ai pozat si balconul meu in imaginea 2. :hahaha:


Sus
OZapacita
Mesaj  Subiectul mesajului: Re: Oraşul meu e mai frumos  |  Scris: Sâm Iun 05, 2010 2:38 pm
Oraselul meu, mic dar.... "Localitatea este atestată documentar în anul 1326." :yes: :rolleyes:
Imagine

Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna "MARMATIA" , se realizeaza fara intrerupere din anul 1969, in preajma datei de 27 decembrie, cea din anul 2008 fiind cea de-a 40-a editie.
Imagine

Si.... ceva ce nu au toate orasele: "Memorialul durerii"
Inchisoarea din Sighet a fost construita in 1897, functionand ca inchisoare de drept comun pana in 1944, cand a devenit lagar sovietic. Din 1948 a devenit loc de detentie pentru tinerii intelectuali si pentru taranii maramureseni anchetati de Securitate.

In anul 1950 a devenit "Inchisoarea ministrilor", fiind incarcerati aici, intr-o singura noapte, peste 80 de demnitari (fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni), majoritatea lor nejudecati. In lunile care au urmat au fost adusi aici peste 50 de prelati (episcopi si preoti) greco-catolici si romano-catolici, precum si alti demnitari, arestati intre timp.

Penitenciarul era camuflat sub titlul de "unitate de munca speciala", fiind in realitate un lagar de exterminare pentru elitele tarii si in acelasi timp un loc sigur, de unde nu se putea fugi, frontiera cu Uniunea Sovietica fiind situata la mai putin de doi kilometri, iar paza fiind draconica.
Imagine

In curtile interioare putem contempla ansamblul statuar "Cortegiul sacrificatilor", opera sculptorului Aurel Vlad, Spatiul de Reculegere si Rugaciune, realizat dupa proiectul arhitectului Radu Mihailescu, care are inscriptionat pe zidurile laterale peste 8000 de nume a celor decedati in inchisorile si lagarele de munca din perioada comunista.
Imagine

Ca sa vedeti cati politicieni, sau mai bine zis, fosti politicieni din ziua de azi, au fost inchisi aici, pls visit http://www.memorialsighet.ro , veti fi uimiti sa vedeti cate nume cunoscute (Ion Ratiu, Corneliu Coposu, Gheorghe Bratianu etc).


Sus
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Versiune printabilă

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 18 vizitatori
Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica ataşamente în acest forum
Mergi la:  
cron

Şterge toate cookie-urile forumului | Echipa | Ora este UTC + 2

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Translation/Traducere: phpBB România